Güvende Tutun: Verilerinizi Güvenli Hale Getirmenize Yardımcı Olacak 8 Yol

Dünya verilerinin saniye ve dakika bazında artma oranını okursanız, herkesin bu verileri nasıl sakladığına şaşıracaksınız. Zaman zaman, verilerin endişe verici artış hızına bakıldığında, dünyanın veri depolamaya yönelik çözümleri çok yakında tükenecek gibi görünüyor.

Günün her saniyesinde veri toplayan cihazları düşünün. Sen senin sahip barkod tarayıcıları vb havaalanlarında, ultrason makineleri, at, CCTV kamera, cep telefonu kameraları, bilgisayarlar, vücut tarayıcıları her an yükleri ve veri yüklerini yakalayan cihazların milyonlarca sadece bir kaçıdır.

İster büyük bir işletmeye, ister küçük bir işletmeye sahip olun, isterseniz de evde kişisel bilgisayarı olan bir kişi olun, veri güvenliği dikkate alınması gereken son derece önemli bir faktördür. Veri güvenliği, korunması gereken bazı hassas verilere sahip olan herkes için çok önemliyken, işletmeler için önemi çok daha fazladır çünkü işletmeler diğer binlerce ve milyonlarca müşterinin hassas verilerini tutmaktadır. Bir işletmeniz varsa ve korunması gereken veriler varsa, hemen bir adım attığınızdan emin olun. Verilerinizin güvenliğini sağlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

1. Yazılımlarınızı Güncelleyin

Çoğu insan, fotoğraflarını, resimlerini, dosyalarını ve sayfalarını kendilerinden başka kimseye ifşa edilmeyecek şekilde gizlemek için verileri korumayı düşünür. Bununla birlikte, verilerin korunması birçok başka şeyi içerir.

En önemli şey, yazılımlarınızı, uygulamalarınızı ve araçlarınızı güncellemeleri gelir gelmez korumaktır. Güvenlik açıkları olan eski yazılımlar, bilgisayar korsanlarının sistemlerinize girmeleri için en iyi yerlerdir. Şirketlerin yazılımları için sürekli güncelleme göndermesinin bir nedeni var. Diğer şeyler üzerinde gelişirken bir yandan da yazılımlarının geçmiş sürümlerinin güvenlik açıklarından da kurtulmuş oluyorlar.

2. Verileri Şifreleyin

Bilgisayarlarınızda sahip olduğunuz hassas bilgiler ne olursa olsun, şifreleme yoluyla korunmalıdır. Şifreleme amacıyla kullanabileceğiniz birçok araç vardır. Bu hassas dosyaları ve verileri nerede sakladığınız önemli değil, bir kez şifrelendikten sonra kimsenin bunlara müdahale edemeyeceğinden emin olabilirsiniz.

Şifrelenmiş dosyalar kendi bilgisayarınızda tutulabilir, daha sonra kullanmak üzere harici depolama cihazlarında saklanabilir veya buluta yüklenebilir, böylece istediğiniz zaman verilere erişebilirsiniz. Şifreleme amacıyla güvenilir bir yazılım kullandığınızdan emin olun.

3. Çalışanları İzleyin

Tüm çalışanların kötü olduğu anlamına gelmez, ancak kötü niyetli kişilerin yüzlerinde onları tanımak için belirli bir işareti yoktur. İş yerinizdeki hiçbir çalışanın verilerinizin güvenliğinden ödün vermediğinden emin olmak için belirli yazılımları yükleyebilirsiniz.

Ayrıca onlara akıllı telefonları devredebilir ve onlara verdiğiniz telefonlarda faaliyetlerini izleyebilecek casus yazılım yazılım araçları yükleyebilirsiniz. Belirli web sitelerine erişimlerini kısıtlayabilir veya ekranda olup bitenleri kaydeden yazılımları kullanabilirsiniz. Ekran görüntüsü almak için bazı ekran görüntüsü yazılımları kullanılabilir.

4. Yedekleme

Herhangi bir verinin güvenliği için en önemli şey yedeklemesidir. Hangi önlemleri alırsanız alın, işler her an ters gidebilir. Güvenlik çözümlerine dünya çapında milyonlarca kişinin güvendiği dünyanın en büyük teknoloji devleri bile siber suçluların saldırısına uğradı.

Birisi hassas verilerinize erişip bunları tamamen temizlerse, yedekleriniz sizi işin dışına çıkmaktan kurtaracaktır. Bu yedeklemeleri harici cihazlara kaydedebilirsiniz. Daha uygun maliyetli hale getirmek için yedeklerinizi aylık veya yıllık abonelikler için buluta koyabilirsiniz.

5. Antivirüs ile Güvende Tutun

Elbette, bir antivirüs kurmanın önemini nasıl unutabilirsiniz? Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı antivirüs yazılımı vardır . İşletmeler için en iyi çözümü sağlayanı aramanız gerekir. Demolara ve denemelere güvenmeyin çünkü en önemli özelliklerin çoğundan yoksundurlar.

Kişisel bilgisayarlar için antivirüs yapmakla daha çok bilinen bir antivirüs şirketine gitmeyin. Ticari kullanım için antivirüs yazılımları ürettiği bilinen bir şirketten antivirüs çözümü arayın. Virüslere, kötü amaçlı yazılımlara, casus yazılımlara, reklam yazılımlarına, Truva atlarına vb. Karşı koruma sağlamak için tüm sisteminize yüklediniz.

6. BT Uzmanlarıyla Çalışın

Güvenlikle ilgili tüm sorunla ilgilenmenin harika bir yolu, profesyonel BT uzmanlarıyla iletişim kurmaktır. BT uzmanlarıyla çalışmak , profesyonellerin işlerini yapmalarını ve sizinkine odaklanabilmenizi sağlar.

Yalnızca en iyi yazılımları değil, aynı zamanda verilerinizi ve sisteminizi herhangi bir siber saldırıya karşı korumak için en iyi uygulamaları da bilirler. Bu tür hizmetleri sağlayan BT şirketleri size birçok farklı şekilde yardımcı olabilir. Danışmanlık, izleme ve teknik hizmetler sağlarlar, böylece sistemleriniz yalnızca bugün değil yarın için de güvence altına alınabilir.

7. Güçlü Parolalar Kullanın

Bazı çevrimiçi hizmetlerin sizin için ne kadar önemsiz olduğu önemli değil, bir şifre seçmeye gelince, güçlü bir tane seçtiğinizden emin olmalısınız. Farkında olmayabileceğiniz şey, bilgisayar korsanlarının hesaplarınızdan birinde bir boşluk bulup diğer tüm çevrimiçi hesaplarınıza yalnızca bir hesap kullanarak erişebileceğidir.

Buradaki en büyük sorun, bu kadar çok parolanın nasıl hatırlanabileceğidir. Bu sorunu çözmenin en iyi yolu, yalnızca parolalarınızı saklamanıza izin vermekle kalmayıp aynı zamanda rastgele ve zor parolalar da üreten bir yazılım aracı kullanmaktır .

8. Akıllı Olun

Tüm bunların en önemli halkası sizsiniz. Verilerinizi korumak için en iyi uygulamalara gitmezseniz, hiçbir şey işe yaramaz. Bilgisayardan çıktığınızda hesaplarınızdan çıkış yaptığınızdan emin olun.

Koltuğunuzdan ayrılırken bilgisayarı kilitlediğinizden emin olun. Size e-postalarda veya hatta Skype, WhatsApp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarında gelen bilinmeyen bağlantıları açmayın. Üçüncü şahıslardan yazılım indirmeyin. Rastgele bir web sitesi size bilgisayarınızın risk altında olduğunu söyler ve rasgele bir virüsten koruma yazılımı yüklemenizi isterse paniğe kapılmayın. Bu konuda önlem almak için phishing nedir, nasıl önlem alınır yazımızı okumanızda fayda var.

] }
Exit mobile version