Beyin Gücünü Artırmak İçin Vitaminli 10 Yiyecek

Beyniniz, zihninizin yaşadığı evdir. Beyin, sahip olduğumuz en güçlü organdır ve düzgün çalışması için doğru miktarda ve türde yakıta ihtiyaç duyar. Beynimize doğru yakıtı vermediğimizde bizi yavaşlatır, odaklanmamızı engeller, bizi daha mutsuz ve motivasyonsuz kılar.

Odak noktanızı artırmak, daha net düşünmek ve daha mutlu ve daha uzun bir hayat yaşamak için beyin gücünüzü en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız , o zaman dikkatli olun çünkü bu makale size beyin gücünüzü en üst düzeye çıkarmak için ihtiyacınız olan en iyi besinleri ve hangi yiyecekleri dahil etmeniz gerektiğini verecektir. onları almak için diyetinizde.

İşte beyninizin ihtiyacı olan şeyler ve bunları nereden alacağınız:

1. Omega-3’ler

Beyniniz %60 yağdan oluşur, bu nedenle sağlıklı ve optimum performans gösteren bir beyin istiyorsanız, beyninize doğru yapı taşlarını verdiğinizden ve en önemlilerinden birinin yağ olduğundan emin olmanız gerekir. Yağ, yıllar içinde sağlığın en büyük kötüsü olarak kötüleşmiştir, ancak gerçekte, yüksek kaliteli yağ sadece sizin için iyi değil, beyin gücünüz ve sağlığınız için de gereklidir.

Beyninize vermeniz gereken en önemli yağlardan bazıları Omega-3’lerdir. DHA gibi Omega-3’ler, beyin hücrelerimizin dış tabakasını oluşturan temel besin maddeleridir. Aslında, diyetinizde yeterince omega-3 almamak, normal beyin gelişimini ve bilişi etkileyebilir. Ayrıca erken beyin yaşlanması ve bilişsel gerilemede rol oynadığı da gösterilmiştir. 

Diyetinizden sağlıklı omega-3 kaynakları almak, optimum beyin gücü için çok önemlidir.

Omega-3 Bakımından Zengin Besinler: Ceviz , chia tohumu , sardalya, somon , keten tohumu , yumurta, balık yağı

2. Magnezyum

Magnezyum, beyin aktivitesi için kritik olan ve beyni ve sinir sistemini “Doğanın Doğal Valium’u” olarak adlandırılan noktaya kadar sakinleştirdiği bilinen temel bir mineraldir. Magnezyum, vücut ve beyindeki yüzlerce metabolik süreç için gereklidir, ancak yine de dünyadaki en yaygın ikinci beslenme yetersizliğidir.

Magnezyum beyne şu şekilde yardımcı olur:

Magnezyum Açısından Zengin Besinler: Badem , ıspanak, kaju fıstığı , avokado , siyah fasulye

3. B1 Vitamini: Tiamin

Pek çok B vitamininin beyin sağlığı ve iyiliği için faydalı olduğu biliniyor ancak bu makale için bazı kritik B vitaminlerine odaklanalım.

Tiamin olarak da bilinen B1, enerjinizi yöneten süreçler de dahil olmak üzere vücutta çok sayıda metabolik süreç için gereklidir. Beyniniz gün boyunca muazzam miktarda enerji kullanır. Düşük tiamin seviyelerine sahip olmak, beyninizi ihtiyaç duyduğu hayati enerjiden mahrum bırakabilir.

Tiamin, beyin hücrelerinizin etkili bir şekilde çalışması ve güçlerini yüksek tutması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayarak ruh halinizi, enerjinizi ve uyanıklığınızı artırabilir.

Düşük tiamin seviyeleri aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir:

Yeterli B1 vitaminine (tiamin) sahip olmak, beyninize gün boyunca ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayarak optimum beyin performansı ve sağlığı için gereklidir.

B1 Vitamini Açısından Zengin Gıdalar: Deniz yosunu , ayçekirdeği, macadamia fıstığı , mercimek, siyah fasulye

4. B6 Vitamini

B6 Vitamini, kendinizi daha mutlu hissetmeniz için ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olmak için kritiktir, ancak zihinsel yorgunlukla mücadele etmek için de önemlidir. B6, nörotransmiterler serotonin ve norepinefrini oluşturmanın kritik bir bileşenidir.

Serotonin, mutlu nörotransmiteriniz olarak bilinir ve ruh halinizi iyileştirmek için hayati önem taşır. Norepinefrin, beyninizin odaklanmasına ve uyanık kalmasına yardımcı olur.

B6 eksikliğinin belirtileri şunları içerir:

B6 Vitamini Açısından Zengin Gıdalar: Otla beslenen sığır eti, antep fıstığı, ton balığı , hindi göğsü, avokado

5. B9 Vitamini

B9 vitamini folat olarak bilinir. Folat, normal beyin gelişimi için özellikle önemlidir. Folat, beynin bağışıklık sistemimizi iletmek ve düzenlemek için kullandığı birçok nörotransmiter oluşturmada önemli bir bileşendir. Folat aynı zamanda doğal bir antioksidandır ve araştırmalar beyin fonksiyonunu ve hafızayı korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. 

Düşük folat seviyeleri beyne zararlı olabilir. Düşük folat seviyelerinin, beyin korteksinde artmış dejenerasyona ve bilişsel bozukluklara ve düşüşe yol açtığı gösterilmiştir. 

Düşük folat seviyelerinin belirtileri şunları içerir:

B9 Vitamini Açısından Zengin Besinler: Ispanak, dana karaciğeri, brokoli , kuşkonmaz , marul.

6. B12 Vitamini

B12, güçlü kemikler, saç, deri, tırnaklar, bağışıklık sistemi ve kalp sağlığı da dahil olmak üzere sağlığımızın ve refahımızın birçok yönü için gereklidir. B12 ayrıca beyniniz ve zihinsel sağlığınız için son derece önemlidir. 

B12, ezberleme ve odaklanma dahil olmak üzere zihinsel performansın birçok yönü için gereklidir. Serotonin ve dopamin üretiminde de önemli bir rol oynar. Dopamin, sizin motivasyonunuz ve ödül nörotransmiterinizdir.

Düşük B12 seviyelerine sahip olmak, aşağıdakiler dahil bazı ciddi sonuçlara yol açabilir: 

B12, birçok hayvansal ürün ve ette yaygın olarak bulunur, bu nedenle vejeteryanlar ve veganlar, beslenmelerinde bitki kaynaklarından veya takviyeden yeterince aldıklarından emin olmak için B12’lerine özellikle dikkat etmelidir.

B12 Vitamini Açısından Zengin Besinler: Sığır ciğeri, sardalya , yabani somon , yumurta, besin mayası

7. C Vitamini

C vitamini beyniniz için çok güçlü ve önemli bir antioksidandır. Beyniniz işini yapmak için çok fazla enerji ve oksijen tüketir. C vitamini gibi antioksidanlar, beyni işini yapmanın yıpranmasından ve yıpranmasından korur.

Dopamin, serotonin ve norepinefrin gibi önemli nörotransmiterler üretmek için C vitamini de gereklidir. Bu nörotransmiterler, ruh halinizin önemli düzenleyicileridir, bu nedenle bu önemli nörotransmiterleri üretmek için C Vitamini olmadan ruh haliniz zarar görebilir. 

C Vitamini Açısından Zengin Besinler : Brokoli, turunçgiller, dolmalık biber, karpuz , ıspanak

8. D Vitamini

“Güneş ışığı” vitamini muhtemelen birçok insanın kaçırdığı en önemli vitaminlerden biridir. D vitamini genellikle kemik sağlığı ve kalp sağlığı ile ilişkilidir, ancak araştırmalarda D vitamininin beyin performansınızda kritik bir rol oynayabileceği gösterilmiştir. Birkaç çalışma, düşük D vitamini seviyelerinin bilişsel işlevi ve performansı bozabileceğini göstermiştir. 

Doğal güneş ışığında daha az insan dışarı çıkıyor, bu da her zamankinden daha fazla D vitamini eksikliği vakasına yol açıyor. D Vitamini ile ilgili en iyi kısım, ücretsiz veya çok ucuza alabilmenizdir. Günde sadece birkaç dakika doğal güneş ışığı, D vitamini seviyenizde büyük bir fark yaratabilir.

D Vitamini Açısından Zengin Besinler: Doğal güneş ışığı veya bir D vitamini takviyesi bulun .

9. E Vitamini

E vitamini güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar, vücudumuzun oksidatif stresle savaşmasına yardımcı olmak için kritik öneme sahiptir. Oksidatif stres vücutta meydana gelen ve hücrelerimizi yıpratan metabolik bir süreçtir. Antioksidanlar, hücrelerimizin genç ve en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için bu aşınma ve yıpranmaya karşı savaşır.

E vitamini, beyin sağlığı için sıklıkla gözden kaçan bir vitamindir. Oksidatif stresin beyin hücrelerimizin önemli bir bileşeni olan DHA’ya zarar vermesini önler. DHA, beyin hücrelerimizin dış zarını oluşturur ve E Vitamini, beynimizi genç, enerjik ve yüksek performanslı tutmak için oksidatif stresin beyin hücrelerimize zarar vermesini önlemeye çalışır. 

E Vitamini eksikliğinin belirtileri şunları içerir:

E Vitamini Açısından Zengin Besinler: Badem , kara lahana , pazı, maydanoz, zeytin

10. Çinko

Çinko, nöron büyümesi ve performansı için çok önemlidir. En yüksek çinko konsantrasyonu beyninizde, özellikle de limbik sisteminizi düzenlemeye dahil olan beynin duyguları düzenleyen bölgesi olan hipokampüste bulunur. Nöronlar birbirleriyle etkili bir şekilde iletişim kurmak için çinkoya ihtiyaç duyar. 

Düşük çinko seviyeleri aşağıdakilerle ilişkilidir:

Çinko Açısından Zengin Besinler: Kabak çekirdeği , otla beslenen sığır eti, kaju fıstığı, mantar, ıspanak

Beyin Gıdalarıyla Beyninizi Keskin Tutun

Beyniniz çok çalışır ve iyi çalışmasını sağlamak için bol miktarda besin ve yakıt gerektirir. Vitamin, mineral ve besinlerin miktarını ve türünü almak, gün boyunca enerji dolu veya halsiz hissetmede fark yaratabilir.

Bir Ferrari’yi nasıl beslersiniz? Ucuz gazı bir Ferrari’ye koymazsın. Bu yüksek performanslı bir makinedir, bu nedenle optimum performansı sağlamak için yüksek oktanlı yakıt eklemeniz gerekir.

Beyninizin verimli çalışması için ihtiyaç duyduğu bol miktarda kaynağı almasını sağlamak için çok çeşitli en iyi beyin besinlerini içeren çok çeşitli yiyecekler yiyin. Daha fazla beyin gücü istiyorsanız, ona beyin gücü yiyecekleri verdiğinizden emin olun.

Beyin Gücünü Artırmak İçin Daha Fazla İpucu

] }
Exit mobile version