Son Kullanma Tarihi Geçmiş İlaçları Kullanmak Güvenli mi?

Son Kullanma Tarihi Gecmis Ilaclari Kullanmak Guvenli mi Son Kullanma Tarihi geçmiş ilaç kullanmak güvenli mi değil mi akıllarda pek çok soru işareti bırakıyor. Genellikle kullanılmaması gerekir.

Son Kullanma Tarihi geçmiş ilaç kullanmak güvenli mi değil mi akıllarda pek çok soru işareti bırakıyor. Genellikle son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanımı tavsiye edilmemektedir. Neredeyse soğuk ve grip mevsimi – evet, pandemi sırasında bile bunların tadını çıkarmaya devam ediyoruz. Diyelim ki hepsi bir acı ve boğaz ağrısı ile doldurulmuş bir sabah uyandığında söylüyorlar. Kendinizi COVID olmadığına ikna etmeye çalışırken, ecza dolabına gidip oradaki tek soğuk ilaç şişesinin 2012’de son kullanma tarihinin dolduğunu keşfedersiniz . Güvenli mi o eski ilaçları almak için mi yoksa pantolon (ve maske) giyip eczaneden yeni bir malzeme mi almalısın? Genel olarak, süresi dolmuş ilaçlar sizi öldürmez, ancak bilmeniz gereken bazı şeyler vardır.

Her zaman olduğu gibi, belirli bir ilaçla ilgili sorunuz varsa tabii ki doktorunuzla konuşmalısınız. Ve biz kesinlikle gidiş değildir öneriyoruz bunu almamalısınız ambalajından diyor şeyi alıp. Ancak eski hapların yiyecekler gibi “bozulmadığını” bilmek sizi mutlu edebilir. Ancak zamanla daha az etkili hale gelebilirler.

1960’larda, süresi dolmuş antibiyotiklerden hastalanan bir insan vakası vardı. Üç hasta bir böbrek hastalığı geliştirdi ve iyileşti . Bunun dışında, süresi dolan ilaçlar herhangi bir tehlikeli durumla ilişkilendirilmemiştir.

Bunun yerine, bu ilaçlar daha ince şekillerde kötüleşir. Etkin bileşen zaman içinde yavaş yavaş parçalanabilir, bu nedenle son kullanma tarihi geçen bir ilaç yüzde 100 etkili olmayabilir. Gıda ve İlaç Dairesi , son kullanma tarihinden önceki zamanı, ilacın kimliğini, gücünü, kalitesini ve saflığını korumasını bekleyebileceğiniz süre olarak tanımlar .

Yine de, o tarihten sonra bir ilaç hala iyi olabilir . Üretici, ilacın iki yıl boyunca iyi olacağını garanti etmek istiyorsa, sadece iki yıl dayanıp dayanmayacağını test etmelidir ve bitmiştir. O tarihten sonra ilaca ne olduğunu test etmeleri gerekmez. İşlerin biraz bulanıklaştığı yer burası.

Çoğu (hepsi değil) ilaç, son kullanma tarihinden sonra hala iyidir

Deponuzdaki uyuşturucular hakkında merak ediyorsanız, yine de iyi bir şirkettesiniz: hükümet acil durumlar için uyuşturucuları etrafta tutuyor ve gerçekten kötü gitmemişlerse değiştirmemeyi tercih ediyor. Yani FDA bir sahip raf ömrü uzatma programı , Savunma Bakanlığı veya Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ekstra test isteyebilir.

Journal of Clinical Pharmacology’de 2006 yılında yayınlanan bir rapor , test edilen ilaç lotlarının yüzde 88’inin, ortalama beş yıllık bir uzatma ile son kullanma tarihlerinin en az bir yıl için iyi olduğunu ortaya koydu. Bazıları çok daha uzun sürdü. Şarbon tedavisinde tercih edilen bir antibiyotik olan siprofloksasin , yaklaşık 12 yıl öncesine kadar hala iyiydi. Radyasyona maruz kalan insanlar için tedavinin bir parçası olan birkaç potasyum iyodür granülü, 18 yıl sonra hala iyiydi.

Yine de sorun şu. Bundan emin olamaz senin şişe senin favori ilaç hala iyi olacak. Raporun yazarları, “birçok ilaç ürününün orijinal son kullanma tarihinden sonra uzatılabileceği, ancak bu ek stabilite süresinin oldukça değişken olduğu” sonucuna varmıştır. Saklama koşulları mükemmel değilse, ilaç muhtemelen uzun sürmeyecektir. Ve bazı ilaçlar diğerlerinden daha kararlı olabilir.

Ne yazık ki, ilaçlar için StillTasty yok , bu nedenle ecza dolabınızın arkasındaki o hap şişesinin süper stabil olanlardan biri olup olmadığını veya etkinliğini kaybetmeye başladığını bilmenin bir yolu yok.

Hayat kurtaran ilaçlarla işi şansa bırakmayın

Tylenol’unuz veya soğuk ilacınız yeni olduğu zamandan biraz daha az etkili ise, bu dünyanın sonu değil; sadece biraz daha ağrıyor ya da burnunu çekiyorsun. Ancak hayatınızı kurtarmak için Epi-Pen gibi bir şeye güveniyorsanız , tam güçlü ilaçları olan bir tane istersiniz.

Aslında, Epi-Pens’deki epinefrin , son kullanma tarihinden sonra önemli ölçüde daha az etkili olan bir ilaçtır . Burada oturup düşünürken, sahip olduğunuz süresi dolmuş olanı değiştirmelisiniz. Ancak ani bir alerjik reaksiyon yaşarsanız, herhangi bir Epi-Pen hiç yoktan iyidir.

eMedExpert , gücünü çok çabuk kaybeden veya çok özel bir etki gücüne bağlı olan ilaçları değiştirmenizi önerir. İşte bazı örnekler:

Bunlar mantıklı, çünkü önemli bir nedenden dolayı doğum kontrolünüze veya insülininize ihtiyacınız var. Bu türden daha az etkili bir doz, konuyu yener.

İyi bir sebep olmadan ilaçları stoklamayın

Bazı durumlarda, bir miktar uyuşturucu bulundurmak mantıklıdır. Alerji ilacınız var çünkü zaman zaman bir kedi veya polen dolu bir ağaçla karşılaşıyorsunuz. Ancak diğer ilaçlar için, özellikle reçeteyle satılanlar için, kendinize neden artıklarınız olduğunu sormak isteyebilirsiniz.

Örneğin, artık antibiyotikleriniz varsa, muhtemelen bunları reçeteye göre almadınız . Bir dahaki sefere antibiyotik reçetesi aldığınızda, Dosecast gibi bir uygulama ile hatırlatıcılar ayarlamayı veya sadece basit bir tekrarlayan takvim hatırlatıcısını deneyin, böylece haplarınızı almayı unutmazsınız.

Aynı şey opioid ağrı kesiciler için de geçerli. Onları korumak için çalışıyorum aslında yapar daha büyük olasılıkla onlara bağımlı olsun. Ve kesinlikle artıklarınızı yağmurlu bir güne saklamayın. Baş ağrısı gibi küçük bir şey için güçlü bir ağrı kesici kullanmak sizi bağımlılık riskine sokar .

Bununla birlikte, ciddi bir hayatta kalma kitinde ekstra ilaç bulundurmak istemek veya eczaneden uzaktayken sadece kolaylık sağlamak için mantıklıdır . Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar için risk alma konusunda rahat olup olmadığınıza karar vermek için kendi kararınızı kullanmanız gerekecek.

Öyleyse, o ilaç dolabının stokunu alın. Süresi dolan alerji ilaçları sadece eczaneye gitmeniz gerektiği anlamına gelir. Son kullanma tarihi geçmiş hayat kurtaran ilaçlar en kısa sürede değiştirilmelidir. Ve sonra eczaneye istenmeyen ilaçları getirin.

Ayrıca Sağlık İpuçları kategorimize göz atabilir ve daha çok faydalı içeriğe göz atabilirsiniz.

] }
Exit mobile version