Ertelemeyi Nasıl Durdurursunuz: Erteleyenler İçin 14 Pratik Yol

Ertelemeyi Nasil Durdurursunuz Erteleyenler Icin 14 Pratik Yol Ertelemeyi Nasıl Durdurursunuz: Erteleyenler İçin 14 Pratik Yol

Yaklaşan bir son tarihiniz var. Ancak işinizi yapmak yerine e-postaları kontrol etmek, sosyal medyayı kontrol etmek, video izlemek, bloglarda ve forumlarda gezinmek gibi çeşitli şeylerle uğraşıyorsunuz. Çalışman gerektiğini biliyorsun ama hiç bir şey yapmak istemiyorsun.

Hepimiz erteleme fenomenine aşinayız. Ertelediğimiz zaman, boş zamanımızı boşa harcarız ve yapmamız gereken önemli işleri çok geç olana kadar erteleriz. Ve gerçekten çok geç olduğunda panikliyoruz ve daha erken başlamayı diliyoruz.

Bildiğim kronik erteleyiciler, hayatlarının yıllarını bu döngüde döngü içinde geçirdiler. Geciktirmek, işleri ertelemek, tembellik, işten saklanmak, sadece kaçınılmaz olduğunda çalışmakla yüzleşmek, sonra bu döngüyü en baştan tekrarlamak. Bizi yiyip bitiren ve hayatta daha büyük sonuçlar elde etmemizi engelleyen kötü bir alışkanlıktır.

Ertelemenin hayatınızı ele geçirmesine izin vermeyin. Burada, ertelemeyi nasıl durduracağıma dair kişisel adımlarımı paylaşacağım. Bu 14 yol kesinlikle sizin için de geçerli olacak:

1. Çalışmanızı Küçük Adımlara Bölün

Ertelememizin bir nedeni, bilinçaltında, işi bizim için çok bunaltıcı bulmamızdır. Küçük parçalara ayırın, ardından her seferinde bir parçaya odaklanın. Görevi böldükten sonra hala ertelerseniz, daha da bölün . Yakında göreviniz o kadar basit olacak ki, “Vay canına, bu o kadar basit ki, şimdi yapsam iyi olur!” diye düşüneceksiniz.

Örneğin, şu anda yeni bir kitap yazıyorum (Hayatta herhangi bir şeye nasıl ulaşılır üzerine). Tam ölçekte kitap yazmak muazzam bir projedir ve bunaltıcı olabilir. Ancak, bunu aşağıdaki gibi aşamalara ayırdığımda –

Aniden çok yönetilebilir görünüyor. O zaman yaptığım şey, acil aşamaya odaklanmak ve diğer aşamaları düşünmeden elimden gelenin en iyisini yapmak. Bittiğinde, bir sonrakine geçiyorum.

Liste yap

Bunu söyleyeceğimi biliyordun, değil mi? Listeler iyidir – yapmak eğlencelidir ve işiniz bittiğinde atmak daha da eğlencelidir.

Listeler, ertelemeyi bırakamıyorsanız çok faydalıdır çünkü ertelemeye neden olan riskten kaçınma ve ödüllere neden olan üç faktörden en az ikisi ile başa çıkmamıza yardımcı olurlar.

İşte nasıl:

  1. Liste yapmak, bir şeyler yapıyormuş gibi hissettiriyor. Bing! Ödülünü aldın.
  2. Yapılan bir şeyi listenizden çıkarmak iyi hissettirir. Bing! Başka bir ödül.
  3. Liste yapmak, bir şeyi yapmayı unutmanız ve bu nedenle de başarısız olmanız riskini azaltır. Bing! Beyniniz bunu çok seviyor.

Yine de herhangi bir liste yapamazsınız. Söylemekten asla bıkmadığım gibi , listeler somut, ayrıntılı, yapılabilir olmalıdır – listenizdeki ilk öğe, göz atabileceğiniz ve hemen yapabileceğiniz bir şey olmalıdır .

Nasıl olduğunu bilmiyor musun? O zaman listenizdeki ilk şey olmamalı; nasıl yapılacağını bulmak, listenizdeki ilk şey olmalıdır. Veya daha doğrusu, “x’in nasıl yapıldığını öğrenmek için Google’ı kullanın” veya “x’te kitap almak için kütüphaneye gidin” veya “x’te ders alın” listenizde ilk sırada olmalıdır.

Ardından, listenizdeki bir sonraki şey, göz atabileceğiniz ve hemen yapabileceğiniz bir şey olmalıdır; ve üçüncü şey ve dördüncü.

Listenizde okuduktan sonra iki dakika içinde bir şey yapmaya başlayamıyorsanız, bu yeterince somut değildir. Buna “ Diğer İki Dakika Kuralı” deyin .

2. Ortamınızı Değiştirin

Farklı ortamların üretkenliğimiz üzerinde farklı etkileri vardır. Çalışma masanıza ve odanıza bakın. Çalışmak mı istiyorsun yoksa sarılıp uyumak mı istiyorsun? İkincisi ise, çalışma alanınızı değiştirmeye bakmalısınız.

Unutulmaması gereken bir şey de, daha önce ilham aldığımızı hissettiren bir ortamın bir süre sonra etkisini kaybedebileceğidir. Durum buysa, o zaman bir şeyleri değiştirmenin zamanı geldi.

Örneğin, sürekli hareket ve gürültü nedeniyle halka açık yerlerde çalışamıyorsanız, oturmak ve odaklanmak için sessiz bir yer bulun.

Ertelemekten kaçınmak ve odaklanmaya karar verdiğiniz şeye odaklanmak için, çalışma ortamımdan hem fiziksel hem de dijital olabilecek her türlü dikkat dağıtıcı şeyi kaldırmaya çalışın. Örneğin, iPhone’unuzu alıp ‘Rahatsız Etmeyin’e koyabilir ve ardından kontrol etmek için fiziksel olarak kalkmanızı gerektiren bir çekmeceye koyabilirsiniz. Tüm cihazlarınızda da bildirimleri ve uyarıları devre dışı bırakın. Temel olarak, takıp odaklanmadan önce fişi çekin.

Oynatma Listesi Oluşturun

Ertelemeyi yenmek için biraz müzik dinleyin. Sizi işinizle ilgili bir akış durumuna sokan bir “ertelemeyi bir posa haline getiren” bir çalma listesi oluşturun.

Oynatma listesi fikirleri ister misiniz? Bu Spotify Çalma Listesine ve şu makaleye göz atabilirsiniz: Odak için Verimlilik Müziği (Önerilen Çalma Listeleri)

Ertelemeden kaçınmak istiyorsanız, sizin için en iyi olanı seçin ve bir sonraki eyleminiz bunu yapın!

3. Belirli Son Tarihlere Sahip Ayrıntılı Bir Zaman Çizelgesi Oluşturun

İşiniz için sadece 1 son teslim tarihine sahip olmak, ertelemeye davetiye gibidir. Bunun nedeni, zamanımız olduğu izlenimini edinmemiz ve çok geç olana kadar her şeyi geri itmeye devam etmemizdir.

Projenizi parçalara ayırın (1 numaralı ipucuna bakın), ardından her küçük görev için belirli son tarihler içeren genel bir zaman çizelgesi oluşturun. Bu şekilde, her görevi belirli bir tarihe kadar bitirmeniz gerektiğini bilirsiniz. Zaman çizelgeleriniz de sağlam olmalı – yani bunu bugün bitirmezseniz, bundan sonra planladığınız her şeyi tehlikeye atacak. Bu şekilde harekete geçme aciliyeti yaratır.

Hedeflerim aylık, haftalık, günlük görev listelerine bölünmüştür ve liste, bunu belirtilen tarihe kadar tamamlamam gereken bir harekete geçirici mesajdır, aksi takdirde hedeflerim ertelenir.

İşte son tarihler belirleme konusunda daha fazla ipucu: Etkili Son Tarihler için 22 İpucu

Zaman Bloklarını Planla

Bazı görevlerin zamanı geldiğini biliyorsanız ve bunlar üzerinde yapacak çok işiniz varsa, takviminizi çıkarın ve bazı zaman dilimleri planlayın. Bu size çalışmak için belirli bir zaman verecek ve ertelemeyi yenmenize yardımcı olacaktır.

Bu kılavuzda nasıl çalıştırılacağını öğrenin: Zaman Bloklarını Planlayarak Önemli Olanları Yapın

Bir Sisteminiz Olsun

GTD’yi (İşleri Bitirme) öneririz, çünkü bilirsiniz, en iyisidir: Neden İşleri Bitirmek Sizin İçin En İyi Verimlilik Sistemidir. Görevinize odaklanmanıza yardımcı olacak hedef belirlemeyi de deneyebilirsiniz .

4. Erteleme Durdurmalarınızı Ortadan Kaldırın

Biraz fazla erteliyorsan, belki de ertelemeyi kolaylaştırdığın içindir.

Çok zamanınızı alan tarayıcı yer imlerinizi belirleyin ve bunları daha az erişilebilir olan ayrı bir klasöre taşıyın. E-posta istemcinizde otomatik bildirim seçeneğini devre dışı bırakın. Etrafınızdaki dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulun.

Biliyorum bazı insanlar aradan çekilip facebook hesaplarını silecek ya da devre dışı bırakacaklar. Ertelemeyi ele almak, kendi kendini bağlayıcı yöntemlerle karşı koymaktan daha çok eylemlerimizin bilincinde olmakla ilgili olduğu için biraz sert ve aşırı olduğunu düşünüyorum, ancak bunun gerekli olduğunu düşünüyorsanız, bunun için gidin.

E-postaları Kontrol Etmeyin

“Çalışmaya” başladığınızda yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri e-postaları kontrol etmektir. Sabah ilk olarak e-postaları kontrol etmek senin için iyi değil . Sizi “hareketsiz” bir ruh haline sokacaktır.

Bunun yerine, görev listenizi çıkarın ve önce büyük bir görev üzerinde çalışın. E-postayı daha sonra kontrol edin.

Sosyal Ağlardan Kurtulun

Facebook, Twitter, Pinterest, her şey – Ertelemeyi yenmek için onları tamamen kapatın. Eldeki göreve odaklanın.

Kendinize Zaman ayırın

İşe gitmenin iyi bir yolu, kendinize çalışmak için belirli bir zaman belirlemektir. Diyelim ki 25 dakika (yani Pomodoro Tekniği ).

Belirlenen süreden sonra dinlenin ve biraz istediğinizi yapın. Ardından, tekrar bir süre çalışın.

Kendinizi Takip Edin

Zamanınızı nerede harcadığınızı bilmenin ve ertelemeyi yenmek için boş zaman bulmanın en iyi yollarından biri kendinizi izlemektir. Bunu yapmak için bir dizi uygulama var: 18 En İyi Zaman Yönetimi Uygulaması ve Aracı

Zayıf yönlerinizi bulun ve değiştirin.

5. Gün Boyunca Vermeniz Gereken Karar Sayısını Azaltın

Verdiğimiz her kararın bir enerji sonucu vardır. Sabah uyanırsanız ve kendinize “Bugün ne yapmam gerekiyor?” diye sormanız gerekiyorsa. – peki, bugün ertelemek üzeresin.

Her yeni güne, önceden nasıl görünmesini istediğinizi düşünmeden yaklaşırsanız, o zaman enerjinizin büyük bir kısmını ne yapacağınızı ve ne yapmayacağınızı düşünerek boşa harcarsınız.

Bugün spor salonuna mı gitmeliyim yoksa yarın mı gitmeliyim?

Muhasebeden Barry Boombatz ile öğle yemeğine Evet mi demeliyim yoksa ofise dönüp bu sunumu bitirebilmek için hızlı bir öğle yemeğini yalnız mı yapmalıyım?

Bunu mu giymeliyim yoksa bunu mu giymeliyim?

Bunu mu ye, onu mu ye?

Şimdi mi yoksa sonra mı yanıtla?

Bütün gün kendimize böyle sorular soruyoruz.

Sorun şu ki, sorular bizi yanıt vermeye zorluyor, bu da bizi karar vermeye zorluyor… Bu, özdenetiminizi tüketiyor ve sizi yoruyor – bu da hayatınızda en önemli olan şeyleri ertelemenize yol açıyor.

Belirli bir gün içinde vermeniz gereken kararların sayısını, bu kararları önceden alarak ve/veya hayatınızın belirli alanlarında, etkinliğinizi artırmak ve bunları yapıp yapmayacağınızı düşünerek enerjinizi tüketmenizi önlemek için alışkanlıklar oluşturarak azaltın. olumsuzluk.

Bazı örnekler:

Bunlar sadece birkaç basit örnektir, ancak genellikle en önemli olan basit şeylerdir.

Kendi hayatınızda verdiğiniz kararların sayısını azaltmak için aklınıza gelen bazı örnekler nelerdir? Bunu yapmak, küçük ve anlamsız şeyleri yaparak ertelemek yerine büyük ve anlamlı şeyleri yapmaya odaklanmak için ihtiyaç duyacağınız enerjiyi serbest bırakacaktır.

6. Gününüzü Başlamadan Bitirin

Bu ipucu, 1. ipucunun kaldığı yerden devam eder. Ertelemeden kaçınmak için verebileceğiniz en iyi karar, günlerinizi önceden planlamaktır.

Herhangi bir günde ne yapacağınızı çılgınca düşünmek yerine, gününüze yaklaşmanın daha iyi bir yolu, ertesi günün hızlı bir şekilde haritasını çıkarmak için her günün sonunda birkaç dakika ayırmak olacaktır.

Örneğin, her gece yatmadan önce bir sonraki gün için planlarımı yazarım/incelerim, şunları içerir:

Ertesi gün başka ne yapılması gerekiyorsa. Bu sayede en önemli hedeflerime ve projelerime ezilmeleri ve ertelenmemeleri için bolca zaman verilmiş oluyor.

7. Hedeflerinizi Yeniden Netleştirin

Uzun süredir erteliyorsanız, bu, istediğiniz şey ile şu anda yaptığınız şey arasındaki uyumsuzluğu yansıtıyor olabilir. Çoğu zaman, kendimiz hakkında daha fazla şey keşfettikçe hedeflerimizi aşarız, ancak hedeflerimizi bunu yansıtacak şekilde değiştirmeyiz.

İşinizden uzaklaşın (kısa bir tatil iyi olacaktır, yoksa sadece bir hafta sonu tatili ya da evde kalmak da yeterli olacaktır) ve kendinizi yeniden toplamak için biraz zaman ayırın. Tam olarak ne elde etmek istiyorsunuz? Oraya ulaşmak için ne yapmalısınız? Atılacak adımlar nelerdir? Şu anki çalışmalarınız bununla örtüşüyor mu? Değilse, bu konuda ne yapabilirsiniz?

8. İşleri Aşırı Karmaşıklaştırmayı Durdurun

Bunu yapmak için mükemmel bir zaman mı bekliyorsunuz? Belki de X, Y, Z nedenleriyle şu an en iyi zaman değil? Bu düşünceyi bir kenara bırakın çünkü asla mükemmel bir zaman yoktur. Birini beklemeye devam edersen, asla hiçbir şey başaramayacaksın.

Mükemmeliyetçilik, ertelemenin en büyük nedenlerinden biridir. Mükemmeliyetçi eğilimlerin neden nimetten çok bela olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinin: Neden Mükemmeliyetçi Olmak O Kadar Mükemmel Olmayabilir ?

Sadece Yapın, Ama Fazla Yapmayın

Temizlik, toplama ve çamaşır yıkama gibi belirli görevleri gerçekten ihtiyacımız olandan daha sık yapmak için kendimize sık sık baskı yaparız. Bu yüzden kendinize bir mola verin ve bu işler için bunaltıcı olmayan bir program belirleyin.

Bir şeyi “yapılması gereken” temelinde yapın ve mükemmel bir programa ayak uydurmanız gerektiği fikrini bırakın. “Tam zamanında” envanter iş kavramını hiç duymuşsunuzdur, bu “tam zamanında” görev yönetimidir.

Asla Mükemmel Olmayacağını Anlayın

Mükemmel olmadıkça bir şey üzerinde çalışamıyorsan, o zaman dünyayı terk etmenin bir yolunu bulmalısın.

Hiçbir sey mükemmel değildir. Mükemmeliyetçilik sizi gizlice mahvedebilir .

Gerçek ve harika bir şey yapın. Bu yeterince harika olacak.

Gergedan gibi düşün

9. Kendinizi Ödüllendirin

Bazı insanlar ödüllerin iyi bir motivasyon olmadığını söylüyor . Onlara inanmayın. Bu insanlar muhtemelen suçludur.

Tamam, belki değil – ama sadece harici ödüller konusunda haklılar, yani “rüşvet”. Olduğu gibi, çalışanlara ödüller sunmak çoğu zaman motivasyonu artırmaz.

Ama kendinize ödüller sunmak—pekala, bu sadece sağduyu. O Bing’e ihtiyacın var ! bir an – sonuçta, gurme kahvesi ve dizüstü bilgisayarı olan dev, tüysüz bir maymunsunuz. Ertelemeyi bırakamıyorsanız, bu iyi bir hack.

Araştırmacılar, maymunları, basıldığında bir parça yiyecek dağıtan bir düğme ile bir kafese yerleştirdi. “Yum!” dedi maymun düğmeye bastığında. Bu yüzden tekrar itti. Ve yeniden. Maymunlar elbette kahvesi veya dizüstü bilgisayarı olmayan küçük, kıllı insanlardır, bu yüzden oldukça hızlı öğrenirler.

Sonra araştırmacılar bir değişiklik ekledi: Maymun düğmeye her üçüncü basışında elektrik şoku alacaktı! “Ah!” dedi maymun – sonra yemeğini yedi. “Ahh ah!” dedi, bir dahaki sefere – sonra yemeğini yedi.

Bu hikayenin ahlaki değeri, ödülümüzü aldığımız sürece bir sürü saçmalığa katlanacağımızdır . O zaman sizin zorluk, cehennem gibi acıtacağını bilseniz bile, düğmeye basmak için yeterince iyi bir tedavi bulmaktır.

10. Kendinize Bir Mola Verin

Ertelemeyi yenmekte zorlanıyorsanız, kendinize fazla yüklenmeyin. Unutma, sen insansın ve bazen kendi tamamlanmamış işlerimizin içinde oturup yemek yemeyi seviyoruz. Sadece bundan kurtulmak için çok çalış.

Aslında, ara vermek üretkenliğinize yardımcı olur, işte nedeni: Kesinti Süresini Planlamanın Önemi

Yorgun olduğunuzda veya motivasyonunuz düşük olduğunda ara verin. Bir görevin zamanlaması konusunda kendinize bu kadar yüklenmeyin, o zaman gelecekte o kadar çok erteleme yoluyla kaçmaya çalışmayacaksınız. Sadece yeniden planlayın ve daha sonra veya yarın yola devam edin.

Ve dijital dünyaya bağlı olduğumuzdan beri. Sürekli müzik veya ses açıyoruz. Bunaltıcı ve stresli olabilir, iş ve yaşamdan uzaklaşmamıza neden olabilir.

Zihninizi keskin tutmak ve yorgunluğu gidermek için 5 dakika kadar kısa bir mola yeterlidir. Pomodoro Time Tracker’ı kullanmanızı tavsiye ederim  .  Belirli aralıklarla mola vermenize yardımcı olacak harika bir araçtır. Sadece 25 dakikalık zamanlayıcıyı başlatın ve komutları izleyin.

11. Harekete Geçmeniz İçin Size İlham Veren İnsanlarla Takılın

Steve Jobs veya Bill Gates ile sadece 10 dakika konuşarak geçirirseniz, harekete geçmek için 10 dakikayı hiçbir şey yapmadan geçirmenizden daha fazla ilham alacağınızdan oldukça eminim. Birlikte olduğumuz insanlar davranışlarımızı etkiler. Elbette her gün Steve Jobs veya Bill Gates ile vakit geçirmek muhtemelen uygulanabilir bir yöntem değildir, ancak prensip geçerlidir — Çevrenizdeki Her Bir Kişinin Gizli Gücü

Sizi tetikleyen insanları, arkadaşlarınızı veya iş arkadaşlarınızı belirleyin – büyük olasılıkla istekliler ve çalışkanlar – ve onlarla daha sık takılın. Yakında onların dürtülerini ve ruhlarını da telkin edeceksiniz.

Bir kişisel gelişim blogcusu olarak, ilham veren kişisel gelişim uzmanlarıyla bloglarını okuyarak ve onlarla düzenli olarak e-posta ve sosyal medya aracılığıyla iletişim kurarak “takılırım”. Bu, yeni medya aracılığıyla iletişimdir ve aynı şekilde çalışır.

12. Bir Motivasyon Arkadaşı Edinin

Bir refakatçiye sahip olmak, tüm süreci çok daha eğlenceli hale getirir. İdeal olarak, arkadaşınız kendi hedefleri olan biri olmalıdır. İkiniz de birbirinizi hedeflerinize ve planlarınıza karşı sorumlu tutacaksınız. İkinizin de aynı hedeflere sahip olması gerekli olmasa da, durum buysa daha da iyi olacak, böylece birbirinizden bir şeyler öğrenebilirsiniz.

Düzenli olarak konuştuğum iyi bir arkadaşım var ve birbirimize her zaman hedeflerimizi ve bu hedeflere ulaşma yolundaki ilerlememizi soruyoruz. Söylemeye gerek yok, bu bizi harekete geçmeye teşvik ediyor.

13. Hedeflerinizi Başkalarına Anlatın

Bu, daha büyük ölçekte #6 ile aynı işlevi görür. Tüm arkadaşlarınıza, meslektaşlarınıza, tanıdıklarınıza ve ailenize projelerinizi anlatın. Şimdi onları ne zaman görseniz, o projelerdeki durumunuzu size sormak zorundalar.

Örneğin, bazen Kişisel Mükemmellik Blogu, Twitter ve Facebook’ta projelerimi duyuruyorum ve okuyucularım sürekli olarak bana bunları soruyor. Kendimi planlarımdan sorumlu tutmanın harika bir yolu.

14. Sonuca Zaten Ulaşmış Birini Arayın

Burada başarmak istediğiniz şey nedir ve bunu zaten başarmış kişiler kimlerdir? Git onları ara ve onlarla bağlantı kur. Harekete geçerseniz hedeflerinizin çok iyi bir şekilde gerçekleştirilebileceğinin canlı kanıtını görmek, harekete geçmek için en iyi tetikleyicilerden biridir.

Bir Kavrama Edin ve Sadece Yapın!

Sonunda, harekete geçmek için kaynar. Tüm strateji, planlama ve varsayımları yapabilirsiniz, ancak harekete geçmezseniz hiçbir şey olmayacak. Bazen durumlarından şikayet edip duran ama günün sonunda harekete geçmeyi reddeden okuyucular ve müşterilerle karşılaşıyorum.

Gerçeklik kontrolü:

Daha önce hiç kimsenin başarıya giden yolu ertelediğini duymadım ve yakın gelecekte değişeceğinden şüpheliyim. Her ne erteliyorsan, halletmek istiyorsan, kendine hakim olmalı ve yapmalısın.

] }
Exit mobile version