20-20-20 Kuralı Nedir? Göz Yorgunluğunu Nasıl Önler?

20-20-20 Kuralı

Ekran süresi bugünlerde büyük bir sorun. Muhtemelen işteki ve evdeki bilgisayarınız, akıllı telefonunuz, televizyonunuz veya diğer dijital cihazlar gibi ekranlara bakarak uzun saatler geçiriyorsunuzdur. Ekranlara çok fazla bakmak göz yorgunluğuna neden olabilir. Bu noktada 20-20-20 kuralının size yardımı dokunabilir.

Okulunuzdan çok fazla ödev yapmanız, ders çalışmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda 20-20-20 kuralını uygulamak gözlerinizi dinlendirecek, bir nebze yorgunluğunuzu alacak ve konsantrasyonunuzu artıracaktır.

20-20-20 Kuralı Nedir?

Kendinizi bütün gün ekranlara bakarken bulursanız, göz doktorunuz size bu kuralı söylemiş olabilir. Temel olarak, bir ekranı kullanarak geçirdiğiniz her 20 dakikada bir, sizden 20 fit uzakta olan bir şeye toplam 20 saniye boyunca bakmaya çalışmalısınız.

Bir şeyin 6 metre uzakta olduğunu nasıl anlarsın?

Bir şerit ölçünüz yoksa, muhtemelen 20 fit’i doğru bir şekilde ölçemeyeceksiniz. Kesin olmak anahtar değildir. Sizden uzak bir şeye odaklanmaya çalışmalısınız. Caddenin karşısındaki ağaç veya bina gibi çok uzak görünen bir nesneye pencereden bakmayı düşünün. Küçük bir alanda çalışıyorsanız, dışarıda veya gözlerinizi dinlendirebileceğiniz daha geniş bir alana yürümeyi deneyin.

Neden 20 saniye?

Gözlerinizin tamamen gevşemesi yaklaşık 20 saniye sürer .

Gözlerinizi dinlendirirken, susuz kalmamak için kalkıp bir bardak su içmek de iyi bir fikirdir. Vücudunuz su içerse, gözleriniz de susar.

Ara verdiğinizde yeşil çay içmek daha da yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yeşil çayın, daha iyi yağlama için gözlerinizin gözyaşı üretmesine yardımcı olabilecek kateşin adı verilen antioksidanlar içermesidir.

Kendinize bunu her 20 dakikada bir hatırlatmaya ne dersiniz?

Muhtemelen ekranlara bakarken okumaya veya çalışmaya alışıyorsunuz. Açılan zamanlanmış bir hatırlatıcı ayarlamak, her 20 dakikada bir mola vermenize yardımcı olabilir. Hatırlamanıza ücretsiz olan Eye Care 20 20 20 uygulaması yardımcı olabilir. Ekran sürenizi başlattığınızda başlat’ı tıklamanız yeterlidir; uygulama her 20 dakikada size ara vermeniz gerektiğini hatırlatacaktır.

20-20-20 Kuralı Hakkında Yapılan Araştırmalar Ne Diyor?

American Academy of Ophthalmology , dijital cihazlara bakmanın mutlaka görme yetinize zarar vermeyeceğini açıklıyor. Ancak gerginliğe ve hoş olmayan semptomlara neden olabilir. İnsanlar normalde dakikada yaklaşık 15 kez göz kırpıyor. Ekranlara bakarken, bu sayı çoğu zaman yarım veya üçte bire düşer. Bu kuru, tahriş olmuş ve yorgun gözlere yol açabilir.

Ekranların neden olduğu göz yorgunluğunun kendi adı vardır. Bilgisayar görme sendromu (Computer Vision Syndrome-CVS) denir. Nepalese Journal of Ophthalmology tarafından yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, bilgisayar kullanımını ve Malezya’daki üniversite öğrencilerinin gözleri üzerindeki etkilerini inceledi. 795 öğrencinin neredeyse yüzde 90’ında sadece iki saatlik bilgisayar kullanımının ardından CVS semptomları görüldü.

Ekran süresi boyunca uzaktaki nesnelere bakmak için sık sık ara vermek, göz yorgunluğu semptomlarını önemli ölçüde azalttı. Başka bir deyişle, 20-20-20 kuralı işe yaramaktadır.

Pek çok doktor 20-20-20 kuralının en iyi savunma hattı olduğunu öne sürerken, araştırmacılar tekrarlayan bilgisayar çalışmalarından veya ekranlardan herhangi bir kopmanın faydalı olduğunu açıklıyor. Ayrıca çocukların göz yorgunluğunu yetişkinler kadar fark etmediklerini de açıklıyorlar. Sonuç olarak, çocukların ekran süreleri bakıcıları tarafından yakından izlenmelidir.

Göz Yorgunluğunun Belirtileri Nelerdir?

Ağrılı, yorgun, yanan veya kaşıntılı gözler göz yorgunluğunun ana belirtileridir.

Diğer semptomlar şunları içerir:

Bu semptomlar muhtemelen göz yorgunluğuna işaret etse de, görme veya göz sağlığınızdaki değişiklikleri doktorunuza bildirmek iyi bir fikirdir.

Okumayı Unutmayın!

20-20-20 kuralını beğendiyseniz ve uygulamaya bile çoktan başladıysanız 4-7-8 Nefes Tekniğini de okumanızda fayda var. 4-7-8 tekniği ile stresinizi, kaygınızı, yorgunluğunuzu azaltabilir ve daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.

] }
Exit mobile version